Proč pivo někdy pění
Pokud jste si někdy zapůjčili nějaké výčepní zařízení s chlazením, např. na domácí párty, mohlo se Vám stát, že pivo přehnaně pěnilo. Při větším počtu lidí, to bývá velký problém, proto by jsme Vám rádi dali několik rad, jak zabránit velkému pěnění piva.
Nejčastější chyby
Pivo je natřepané
Začneme pěkně od začátku. Většina lidí zakoupí sud s pivem těsně před akcí, naloží jej do auta a během pár desítek minut jej narazí. Bývá to nejčastější problém, jelikož pivo se cestou velmi natřese a nestihne se ustálit. Často také mohlo ve skladu ležet jen malou chvíli a dlouho předtím se natřepávat na pivovarském autě. Doporučujeme sud koupit raději předem a nechat 1-2 dny odstát. Pivo bude pěnit podstatně méně.
Při manipulaci s pivem zacházejte co nejšetrněji, zbytečně s ním netřeste a už vůbec s ním nekoulejte.
Špatná teplota
Častým problémem, který způsobuje nepřiměřené pěnění piva je velmi rozdílná teplota piva v KEG sudu a teplota chlazení. Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, je vždy vhodné pivo v KEG nechat maximálně vychladit. Stačí k tomu třeba obyčejný sklep, kde je nižší teplota než v okolí. Některé velkoobchody dokonce nabízí vychlazení piva, což je velmi vhodná varianta, pokud budete sud hned narážet.
Termostat na výčepu nastavte podle okolní teploty. Pokud bude teplý, slunečný den, určitě dejte chlazení na maximum. Pokud budete naopak pivo čepovat v chladnějších prostorech, stačí dát chlazení třeba na polovinu.
Snažte se vždy dosáhnout co nejmenších rozdílů teploty piva v sudu a finální teploty piva ve skle. Jen tak snížíte pěnivost na minimum.
Pozor! Nastavením teploty na MAX v chladnějších prostorech může dojít k zamrznutí celého výčepu!
Správné nastavení tlakování
Tlakování můžeme rozdělit do 2 kategorií:
- Tlakování vestavěným kompresorem
- Tlakování plynem
Tlakování kompresorem
Pokud pivo tlakujete vestavěným kompresorem, nemusíte se téměř o nic starat. Pouze zkontrolujte, zda někde neuniká vzduch z hadice nebo rychlospojek. Kompresor se následně o správné tlakování postará sám. Kompresor nechte trvale zapnutý, sám pozná, kdy se má zapnout a vypnout.
Tlakování plynem
Pokud tlakujete z plynové bomby CO2 nebo Biogon, musíte správný tlak nastavit na budících tlakové nádoby. Sud musí být správně natlakován, ale ne přetlakován. V případě, že je bomba umístěna poblíž výčepního zařízení, doporučujeme nastavit hodnotu tlaku cca 2,3 baru.
Správné nastavení průtoku piva
Velmi důležité je nastavení správného průtoku piva. Regulace průtoku se provádí páčkou na výčepním kohoutu. Nastavením páčky do horní polohy je průtok minimální, nastavením páčky do spodní polohy je naopak průtok maximální. Pokud budete pivo točit velkým průtokem, vždy Vám vypění. Doporučujeme tedy začínat v minimální poloze a postupně přidávat. Po natočení několika piv už určitě budete vědět, jak na to.
Zdroj: www.pilsner-urquell.cz a www.pivnirecenze.cz
Důležité informace
- Co obsahuje náš kufřík s chladícím zařízením?
- Jak vše zapojit dohromady?
- Jak vybrat správnou narážecí hlavu?
- První zapnutí chladícího zařízení
- Proč pivo pění?
- Jak správně natočit pivo?
- Jak připravit chladící zařízení na vrácení?
- Co dělat v případě, že nastane nějaký problém?
- Byli jste spokojeni? Ohodnoťte nás prosím